“Променлива реалност” от Блейк Крауч

Здравейте, мили четящи хора!

You can check my English review here – https://www.goodreads.com/review/show/3602575203

Това е първата ми среща с този автор. Като цяло много рядко чета научна фантастика, но понякога обичам да излизам от зоната си на комфорт. Имах чувството, че тази книга ще ми допадне, но тя надмина всички мои очаквания. Ще прочета и “Тъмна материя” със сигурност. Мислех, че действието ще се развие по друг начин, но идеята на книгата е била по-различна от представите ми. Именно това много ми допадна, защото обикновено бързо се досещам какво ще се случи(освен във “Верити”, все още се чудя за последното писмо), а тук си нямах и на идея. Препоръчвам книгата на феновете на жанра, но и на такива, които търсят подходящо четиво извън зоната им на комфорт.

Няма как да разкажа много за сюжета без спойлери, а не искам да разваля удоволствието от четенето на читателите. Хелена е учен, който изучава спомените с надежда да измайстори машина, която да помага на тези страдащи от Алцхаймер, като майка й, да си спомнят вече забравени неща. Наета е от милиардер, който иска същото и двамата правят пробив. Той обаче има съвсем различни планове за експлоатация на машината, а тя не може да повярва какви избори ще й се наложи да направи. Бари е полицай, чийто живот е разклатен от смъртта на дъщеря му преди години. Към днешна дата той попада на жена страдаща от СФС, или синдром на фалшивите спомени. Болестта е нова, но кара болните да откачат, като си спомнят неща, които уж са преживяли. Търсейки отговори той се забърква много надълбоко в цялата история. Дали Хелена и Бари ще съумеят да спасят света от грозящата го опасност, ще прочетете в книгата.

Първоначалният образ на Хелена беше като чист лист хартия, готов да бъде запълнен с постижения. Самото й наемане от богаташа намирисваше от началото. Бях сигурна, че не му е чиста работата. Хареса ми израстването й, като накрая доста се натъжавах от саможертвата, която правеше отново и отново. Умът й беше остър като бръснач, а моралният й компас винаги сочеше в правилната посока, макар не винаги да го следваше. Идеята й като замисъл беше интересна, измислена с най-чисто сърце, за да помага на хората. Не винаги обаче получаваме каквото искаме, а при нея нещата излязоха от контрол. Любовта й беше много силна, за да съумее да изживее всичко това и да го избира отново.

Бари носи много тежко бреме. Да погребеш детето си сигурно е най-големият ужас за един родител. Той носи спомена за това всеки ден, докато някой не му предлага алтернатива. Но, цената за това е прекалено висока, както той разбира отново и отново. Макар и да няма научни познания той успява да помага в цялата какафония от събития. Хареса ми как макар това да не е любовен роман, всъщност любовта му успява да издържи във времето. Освен това работата му като детектив му помага да мисли рационално и да не приема всичко за чиста монета.

Книгата поражда много въпроси и то по-различни теми. Дали, някога науката ще е толкова напреднала, че сегашните нелечими заболявания да имат цяр? Дали, ако имате нещо, което може да служи за добро, но в грешните ръце може да доведе до фатални последици, бихте го използвали? Какво са всъщност спомените и дали сегашният миг е в действителност сегашен или вече е близък спомен? Истината е, че всички имаме само настоящия момент и спомените си. Следващите минути може и да не настъпят. Всички сме губили близки хора. Понякога се замислям кога беше посредната ни среща, как се държах, какво си казахме. Дали ако имах шанса да я изживея отново щях да променя нещо? Книгата е много повуче от 350 страници думи. Със сигурност ще мисля над посланието й дълго време. Казахте ли на най-близките си, че ги обичате? Аз, да!

One thought on ““Променлива реалност” от Блейк Крауч

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s